Ik hoor mensen nog wel eens praten over die tijd dat ze nog op school zaten. En dan komt er onvermijdelijk dat stukje in het gesprek waarop ze het gaan hebben over die verschrikkelijke mede-student die nooit leerde. Die na elke toets klagend ‘dat ze het niet gehaald had en absoluut een dikke onvoldoende had’ het lokaal verliet. En die elke keer weer dan toch weer een voldoende (of zelfs een negen) haalde. Dan moet ik altijd lachen. Ik was namelijk die persoon.

imagesm1hizv3h

 

En daar waar ik zeg ‘was’, bedoel ik eigenlijk ‘ben, ben altijd geweest en zal altijd blijven’. Ik zou graag willen zeggen dat ik daar enige vorm van spijt van heb, of dat ik van plan ben mijn leven in de toekomst te beteren, maar afgelopen week werd ik er weer eens aan herinnerd hoe hopeloos die belofte zou zijn.

Nou komt het gelukkig niet heel vaak meer voor dat ik toetsen moet maken, want als professional in een fulltime baan behoort dat niet echt meer tot je dagelijkse bezigheden. Toch volgde ik afgelopen december een cursus waarvoor ik niet alleen twee weekenden (!!) moest opofferen om alles te leren over Agile Testen (om Certified Agile Tester te kunnen worden) maar ook nog eens twee avonden op kantoor moest komen opdagen om 3 uur lang een praktisch en een theoretisch examen te maken.

Wat een verschrikking waren die toetsen. Bij het praktijkdeel heb ik maar liefst 16 pagina’s ondergekalkt, om dit de avond erna met 21 pagina’s voor het praktijk examen ruim te overtreffen. Het allerergste was nog wel dat daar waar ik wist dat mijn praktijkexamen prima ging, ik niet de tijd had gehad (ok, ik geef toe, de tijd niet had genomen) om de drie binders aan stof door te nemen. Oftewel – niet goed voorbereid aan dat gruwel moest beginnen.

Daarbovenop is die toets ook nog eens ontwikkeld om hem onmogelijk af te kunnen krijgen, waardoor ik aan het einde van de avond bij het inleveren moest vaststellen dat ik slechts voor 80 van de 100 punten de vragen had beantwoord. Oftewel – ik kon sowieso al maar maximaal een 8 halen voor een toets waarvoor minimaal een 5 nodig zou zijn. Laten we het erop houden dat een voldoende halen mij niet realistisch leek. Iets dat ik vervolgens ook luidruchtig verkondigde tegen wie het maar wilde horen. Zoals altijd.

Tot ik afgelopen week de score toegestuurd kreeg. En het wel gehaald had. Met een score die hoger was dan driekwart van mijn collega’s. Zoals ook op de middelbare school en universiteit steevast gebeurde. Oops. Weer een spijt, want toets gehaald EN certificaat binnen.

wp-1485592549782.jpg

Iemand tips over hoe ik mijn leven kan beteren? In de wetenschap dat dat toch niet gaat gebeuren? Want ik ben een monster!

Advertisements