actie

Elk jaar wordt De Grote Clubactie georganiseerd. Een gigantische loterij voor en door verenigingen, waarbij een groot deel van de opbrengst van de lotenverkoop terecht komt bij de club. Een prachtig initiatief om de clubkas net dat extra steuntje in de rug te geven, en een geweldige kans om betrokkenheid bij de club te vergroten. Dit jaar was het voor mij de eerste keer dat ik (bewust) deze actie meemaakte vanuit mijn PR-plekje bij de Kickers Waalwijk. En dan vallen je toch opeens best geinige dingen op.

Een beetje roestig

Een opleiding in Communicatie- en Informatiewetenschappen legt best een goede basis voor iemand die terecht komt op een positie waarbij online zichtbaarheid, social media bekendheid en ook communicatie via andere media opeens belangrijk wordt. Dan komen er opeens artikelen en tips en tricks bovendrijven die je her en der bij de (schaars) gevolgde colleges tegenkwam. Maar daar waar ik voorheen dacht ook echt zelf in de marketing en of publicatiewereld terecht te komen na het behalen van mijn papiertje, is het daar nooit van gekomen.

Nu slijt ik mijn dagen als software tester, en zijn SEO, SEA en Google Adwords/Analytics een ver van mijn bed show geworden. Toch bood de Grote Clubactie meteen weer een inside look in de mogelijkheden en gigantische potentie van de online wereld. En daarmee ook een uitdaging (and you know me, sucker for uitdagingen!).

Aan de bak

Kickers Waalwijk is maar een kleine club. Een erg kleine club zelfs, voor iemand die de 700-koppige ledenbestanden van de hockeyclub van vriendlief gewend was. En laten we eerlijk zijn, de jaren voorafgaand aan mijn lidmaatschap was communicatie en PR…nouja….niet bepaald een ding. Oftewel – zoals elke begin zwaar is – is het flink aanpoten om de club toch een beetje op de kaart te zetten. Inmiddels heeft de website een nieuwe look (en content). Is de Facebookpagina weer leven in geblazen, en wordt er zelfs voor de club getwitterd. Waarbij het gestaag groeiende aantal volgers, de nieuwe connecties met andere clubs en een aantal leuke gewonnen acties een veelbelovend resultaat zijn.

Maar zo is er dus ook de Grote Clubactie. Vorig jaar praktisch vergeten, waardoor een totaal van slechts 74 loten werd verkocht. Dat biedt perspectief EN vereist een andere aanpak. Dus is er in de week voorafgaand aan de start van vandaag vanalles gebeurd om deze actie op de kaart te zetten. Dan kom je er ook pas achter hoe hard werken het is om iets voor elkaar te boksen.

Waar gaan we eindigen?

Daar waar vorig jaar alleen gebruik is gemaakt van de oldskool papieren verkoopboekjes (met eenmalige machtigingen) – gaan we dit jaar all-out. De Beeballers (jongsten onder ons) zullen nog steeds superschattig in hun tenues langs de deuren gaan om de actie onder de aandacht te brengen. Maar daar houdt het niet op. Ook knallen we er een nieuwsbrief uit om iedereen binnen de club op een lijn te krijgen – zijn er facebookupdates om de stand bij te houden. En leuke prijsjes voor de beste verkopers. We hebben persoonlijke verkooplinks om ook online lootjes te kunnen verkopen – waarbij iedereen de kans krijgt zijn eigen netwerk aan te spreken.

Oftewel – ik kan eindelijk gaan ondervinden of de theorieën uit de schoolboeken, de seminars van de marketing professionals en de essays over verkooptechnieken ook in het echte leven hun vruchten afwerpen. En belangrijker nog, of dat misschien toch een carriéreswitch vereist?

Ook zo benieuwd of al dit gehannes nou nog effect heeft? Blijf dan hangen voor de volgende Clubactie update van volgende week!

Advertisements