Er worden tijdens dit EK Honkbal 45 wedstrijden gespeeld in tien dagen, maar er gebeurt buiten de velden natuurlijk nog veel meer. Zoë-Amber Wolters neemt je mee voor een blik achter de schermen:

Handjes schudden

Op de tweede speeldag was het prachtige complex van Hoofddorp, maar ook Nieuw-Vennep vandaag thuis voor het EK Honkbal 2016. Hier worden gedurende het toernooi vijf wedstrijden gehost onder het toeziend oog van Robin Riemslag, voorzitter van Vennep Flyers. Deze wedstrijden zijn niet alleen vrije toegang, maar ook nog eens beregezellig.

‘Alleen honkballen? Nee, zeker niet. Dadelijk gaan we lekker rond met hapjes, een leuke beloning voor aanwezigheid, toch?’ legt Robin uit, wanneer we hem vragen waarvoor we in Nieuw-Vennep terecht kunnen. En buiten de wedstrijd tussen Tsjechië en Groot Brittannië was er vandaag ook nog een Meet en Greet met het Nederlandse team.

Hij kan zo goed kletsen..

Lars Huijer wordt, na samen met de rest van de heren te zijn besprongen voor foto’s, ontvoerd voor een interview met de aanwezige radio-dienst. Andruw Jones, Diegomar Markwell, Mike Bolsenbroek, Steve Janssen werpen ondertussen een blik op het spelend Groot Brittannië waar ze gisteren al succes tegen boekten met een 11-1 overwinning.

Diegomar onthult dat de wedstrijd van die avond tegen Duitsland een mooie belooft te worden. ‘Maar we kijken vooruit naar Italië. Dat is onze grote rivaal dit toernooi.’ antwoordt hij wanneer hij wordt gevraagd wie hij echt nog tegen wil komen. ‘Voor die tijd heb ik nog even vrij, vandaar dat we ook hier zijn. We geven op zo’n dag graag terug aan de kinderen, zeker bij een club als deze waar ze ons niet zo vaak kunnen zien.’

Ondertussen stijgt er gejuich op van de tribunes na een prachtige vangbal van het Tsjechische team, dat volgens fieldmanager Steve Janssen ook ‘flink is gegroeid’. Het wordt gevolgd door gejoel van de Team Kingdom spelers die eindelijk Lars los zien te weken van de radiomensen, om door te gaan met de rest van de drukke dag.

Heel leuk om te zien!

Tegelijkertijd barstte in Hoofddorp buiten de middagwedstrijden ook het G-toernooi los naast het hoofdveld. Fotografe Julia Pelealu heeft er foto’s gemaakt en ‘vond het helemaal geweldig’. ‘Super leuk om te zien, en het enthousiasme spatte ervan af.’ omschrijft ze de wedstrijd van de G-teams. De wedstrijd wordt met minstens zoveel passie gespeeld als de buren op het hoofdveld, waar Italië in 9 innings Frankrijk met 6-3 achter zit weet te laten.

We just need to grow

Daarna raakte ik aan de praat met George Soulis uit het Griekse team. ‘I bet you can never guess my name!’ grapt hij, als speler in een team met drie mede Georges (Georgios). We kijken naar de wedstrijd van België tegen Kroatië, die Griekenland beiden nog tegen gaat komen in het toernooi. Hij legt uit dat het Griekse team nog veel moet groeien. “We have very strong players, from Canada, from Australia and from big teams like the Blue Jays, but we haven’t had the time to come together enough, yet. But it’s happening’. Ze moesten het tegen grote vissen Italië en Spanje al afleggen ‘But we have a strong plan for our pitchers in the next games. We have a great pitcher lined up for the match against Belgium.’

Hij blijft positief, ook wanneer de rechtsvelder van Kroatië een vangbal maakt waar de Belgische slagman nu nog nachtmerries over heeft.

Get me them pancakes!

Ondertussen loopt het park langzaam maar zeker vol. Daar waar de frietkraam de eerste dag op flinke rijen kon rekenen – blijken nu ook de pannekoeken op het plein overheerlijk te zijn. ‘Ik zit al de hele middag te azen op zo’n pannekoek’ is te horen uit de mond van Mitchell Korpell die druk aan het typen blijft om de communicatie van het toernooi in goede banen te leiden.

Het eten wordt meegetroond naar tribunes die inmiddels zijn volgelopen voor de wedstrijd. “It’s great to see that this wonderful facility is almost packed to the brim. The stands are almost full and there’s even people standing in front of the camera.” horen we uit de mond van Tim Collins, een van de sprekers van meinsportradio.de, die live commentaren doen voor een online stream van geselecteerde wedstrijden.

“Ga er nou van af!”


We zijn bijna aangekomen bij het einde van de wedstrijd als er hilariteit ontstaat om een stel opgeschoten jochies die op de achterste hekken van het veld zijn geklommen voor een beter uitzicht op Team Kingdom, die aan het winnen zijn van Duitsland (11-2). Kei gevaarlijk natuurlijk, maar in plaats van er 10 stewards op af te sturen kiest de commentator ervoor om ze eraf te praten. Denkt hij dan.
“Willen de jongen op het hek achter het veld HIER VAN AF GAAN?!” weergalmt de stem van de onzichtbare spreker over de tribunes. De jongens steken brutaal hun handen in de lucht. “Ik meen het hoor. Ga eraf. NU!” probeert hij nogmaals, maar zonder veel succes. “Jongens, jullie gaan er nu vanaf. Anders stuur ik iemand ernaartoe hoor. Dat kan ook!” is de volgende poging gelardeerd met frustratie. Het publiek ligt inmiddels dubbel – zeker wanneer er nog een poging wordt gedaan tot uitleg. Uiteindelijk verdwijnen de kids weer achter de hekken en wordt het spel voortgezet.

Een mooie dag

Speeldag twee komt met de wedstrijd van Team Kingdom tot een einde. Vanuit de speelbox van nieuwe partner TomTom is te horen “Zelfs als je de sport niet kent is dit ontzettend vet om te zien.” De box stond vol met een gemengd half Duits, half Nederlands publiek. Maar juichen deden ze voor elke actie. “Dit is niet alleen goed voor TomTom, maar ook voor honkbal.” verzucht een van de aanwezigen bij het zien van een homerun van Brenk in het Duitse team.
Terwijl het publiek zich verzameld op het open plein voor de handtekeningen van Team Kingdom (en de opzwepende tonen van de DJ die de afterparty los wil doen barsten) beginnen de eerste voorbereidingen voor speeldag 3 al.

Wederom een druk schema met prachtige wedstrijden. Reden te meer om je kaarten zo snel mogelijk te kopen!

Advertisements