Het jaar is nog niet eens goed onderweg maar de nieuwste trend lijkt al gearriveerd te zijn. Jezelf compleet voor schandaal zetten als gerenommeerd tijdschrift is helemaal HOT. Tenminste, dat zou je bijna zeggen als je de afgelopen tijd een beetje het nieuws (en de blogs) in de gaten houdt.

Elle begon ermee met hun opiniestuk waarin dikke (en dunne) dames te schande werden gemaakt. Helaas is er blijkbaar maar één type vrouw dat het waard is om mooi gevonden te worden, en dat zijn vrouwen met die perfecte combi tussen slank en curvy waar we allemaal ons hele leven naar streven. Shit. Toch mijn bikini maar weer thuis laten dit jaar dan.
De verontwaardigde stukken sprongen OVERAL (en dan bedoel ik letterlijk overal) uit de grond. Ik denk (en stiekem hoop ik) dat mevrouw Zwagerman niet meer over straat kan zonder met de nek aangekeken te worden. Zou ik in ieder geval wel terecht vinden, want tsja, een opinie kun je hebben. Maar zijn we vergeten wat moeders vroeger zei: ‘Als je niks aardigs te zeggen hebt, houd dan je mond gewoon?’. Zo’n golf van haat (en gratis reclame) veroorzaken moet natuurlijk wel iets waard zijn, maar persoonlijk zou ik toch liever dat soort klote-meningen voor mezelf houden. Is verder niemand bij gebaat.

Sinds het ontploffen van de website van Elle dankzij de column of doom zitten de andere tijdschriften natuurlijk in jaloezie toe te kijken. Reclamestunt of niet, Elle is toch mooi maar weer gesprek van de dag he. Viva moet gedacht hebben – wat Elle kan, kan ik ook! Zij kiezen in plaats van body-shaming echter voor een andere aanpak. Laten we lekker racistisch gaan doen, dat leidt ook altijd tot lekker veel verontwaardiging. Zo kwam namelijk het lijstje ’10 redenen om een donkere man te daten’ gisteren online. Per ongeluk, natuurlijk. Inmiddels al verdwenen van de Viva-website, maar gelukkig is het internet in zo’n situaties sneller dan het licht.

Crap. Daar ga ik dan met mijn romantische notie dat liefde niet kleur en ras-gebonden zou zijn. Daar zit ik dan met een tatoeage met de idealistische tekst ‘Amor omnia vincit’ (liefde overwint alles). Want blijkbaar moet je de liefde van je leven niet uitzoeken op zijn geweldige persoonlijkheid. Zijn blanke liefdesverklaringen zijn niets waard, en chivalry kan maar beter dead blijven.

Je bent blijkbaar pas echt cool als je een donkere vent date. Want daar zitten bergen handige voordelen aan.
Mokka-kindjes zijn waar je naar moet streven. Lekker kneuterig elk vooroordeel in stand houden door te verklaren dat een cultuurbarrière altijd zal bestaan (who cares dat jouw chocolade-lover gewoon in Nederland geboren en getogen is, hij kent vast iemand die in een lemen hutje in Afrika vertoeft toch?). Oh. en classy als Viva is moet natuurlijk ook het gereedschap even aangehaald worden. Jaren van ‘ size doesn’t matter’ in één keer onderuit gehaald. Want once you go black you never go back?

Wat mij betreft kunnen Elle en Viva allebei ergens in een donker hoekje kruipen om hun zonden te gaan overdenken. Het enige vervelende: heel Nederland (en vast over de grenzen) smult er juist van. Het is een schandaal. Overal en nergens kun je iedereens mening lezen. Negatieve publiciteit is en zal altijd gewoon publiciteit blijven. De websites van de twee boosdoeners kunnen het verkeer vast niet aan. De tv-programma’s en radioshows kruipen over elkaar om de verantwoordelijke schrijfsters en redactrices aan de lijn te krijgen. Heel Nederland windt zich op, en ondertussen verkneukelen de tijdschriftbazen zich. Dat hebben ze toch maar weer mooi voor elkaar.

Advertisements