De werkende mens kent het wel. File-rijden. De perfecte plaats om je zonden te overdenken en het leven te overpeinzen. Zo kom je nog eens tot nieuwe inzichten, of vreemde observeringen.

Auto’s zijn nooit mijn ding geweest. Het zijn handige gevaartes, daar niet van, maar verder doet zo’n koekblik me weinig. Pas toen ik te horen kreeg dat er bij mijn baan een lease-auto hoorde merkte ik hoeveel mensen in mijn omgeving WEL iets met auto’s hebben. En het mooiste is nog wel dat iedereen een mening kan en mag hebben over zo’n rijdend monster. Het hele principe van auto is namelijk gebouwd rond smaak, dus wat je ook zegt…echt fout kun je het niet hebben (behalve natuurlijk wanneer je eindigt in een monoloog over specificaties die kant noch wal raakt).

De rellen rond Top Gear bewijzen wel weer hoeveel jongetjes op dagelijkse basis eigenlijk bezig zijn met hun speeltjes. En hoe erg het wel niet is als je laat merken dat dat hele speeltje je geen hout interesseert.

Citroen.co.uk
Renault.nl

Mijn auto-keuze voor werk ging tussen de Renault Clio en Citroen C4 Cactus. Leuke auto’s allebei, maar ik vind persoonlijk de Cactus erg cute. Toch een foute keuze, als ik veel mensen mag geloven. Want hij is lelijk, en gek en die kussens zijn verschrikkelijk en…en…en…en. Zo liet ik me dus in eerste instantie maar overtuigen om een Clio te kiezen, totdat ik besefte dat ik erin moet rijden en toch een Cactus bestelde. Nu is het wachten totdat die auto gemaakt is!

Anyway. Dat hele autogebeuren neem je natuurlijk ook mee als je file-rijdt. Want al die uren op de weg hebben me inmiddels wel geleerd dat auto’s net als honden zijn. Nouja. Soort van.
Mensen zeggen namelijk altijd dat honden op hun baasje gaan lijken. Of andersom. Vond ik altijd een beetje gek, totdat ik me erbij neerlegde dat dit vooral op het gebied van persoonlijkheid ging. En dan klopt het juist weer wel. Want ben je een lamme tak (zoals ikzelf) heb je vaak ook een hond die prima kan luieren. En ben je zelf altijd op de been…heb je zo’n huppelend keffertje die niet stil kan zitten. Honden zijn ook lekker eenkennig, chagrijnig of constant over-the-top happy.

Voor auto’s ben ik er nog niet helemaal over uit. Gaat het baasje op zijn auto lijken…of lijkt de auto op de baas?
Zo heb je altijd die verschrikkelijke Polo’s en Golfjes die overal rondscheuren. Steevast bevolkt door een jongeling in een Adidas-pakje, met de pet achterstevoren en geen enkel respect voor de wereld om hem heen. Je hebt de Kangoo-rijder die gewoon ‘BEJAARDE’ schreeuwt en altijd op de gevaarlijkste manier inhaalacties te langzaam uitvoert waardoor je je afvraagt hoe het kan dat de bestuurder nog mag rijden.
De grote Volvo (V40!) bestuurders zijn de adidas-pakjes die zijn opgegroeid en nu een nog grotere auto hebben om asociaal in rond te scheuren. Afsnijd-acties waar je ’s nachts nog nachtmerries aan overhoudt en een snelheid die standaard 20KM boven de limiet ligt.

Ik vraag het me af hoor. Ga je dan asociaal rijden omdat je in zo’n type auto zit (kan ik me best voorstellen, want als ik in een Porsche zou zitten zou ik ook willen scheuren als een malle) of koop je nou zo’n auto OMDAT je een aso bent (want tsja, niemand onder de 60 koopt vrijwillig een Kangoo…toch?)

En belangrijker nog….waar ga ik in veranderen zodra ik die Cactus onder m’n kont schuif?

Advertisements