Huilen om de snoepjes – via rtlnieuws.nl

Soms sla je een boek, of in dit geval de krant, open om tegen iets aan te lopen waar je humeur direct een boost van krijgt. Ik had dat dus laatst vanwege jengelsnoep. Niet zozeer vanwege het nieuws erachter (ook goed nieuws overigens, hierover later meer) maar vanwege het woord zelf. Wat een uitvinding. Jengelsnoep. Ik vind het prachtig. Het woord rolt van de tong, zit bomvol betekenis EN zegt ook nog eens precies wat het moet zeggen. Gaat op mijn lijst van favoriete woorden (die op dit moment bestaat uit het woord jengelsnoep en kalebas, work in progress!)

Wat het is? Goh. Mocht je het nog niet uit het woord zelf kunnen halen – jengelsnoep is dat gemene rekje bij elke kassa in elke winkel, propvol ongezonde impulsaankopen die je na een rondje winkel niet meer kunt weerstaan. Dat rekje dat ervoor zorgt dat moeders de moed der wanhoop nabij zijn wanneer hun kind zich brullend en schreeuwend op de grond werpt wanneer ze nee moeten zeggen tegen hun koter. Nee zeggen is dezer dagen namelijk iets dat bijna niemand meer doet/wil/kan. Kinderen zijn zo verwend dat ze in bijna elk geval met een getimede woede-uitbarsting hun zin wel kunnen scoren.

Nu vallen er natuurlijk weer honderden moeders over mijn generalisering. Dus alvast sorry. Maar de kunst van het opvoeden (met de harde hand) is tegenwoordig iets dat uit een ver verleden lijkt te komen. We worden veel vaker gecontroleerd door onze kinderen – dan dat we hun nog controleren. Piepende vogeljongeren in een nestje die alles bij elkaar krijsen tot mama ze met de moed der wanhoop maar alles naar binnen stopt dat ze bij elkaar kan schrapen. Alsof het ooit genoeg is. En het is vanwege deze kinderen dat jengelsnoep ooit is ontstaan, en nu dus blijkbaar een maatschappelijk issue is geworden.

Supermarkten worden namelijk aangekeken op deze geniale verkooptechniek. Die zijn de slechterik omdat ze inspelen op de manier waarop wij mensen door het leven banjeren. De oplossing is namelijk dat supermarkten die rekjes maar gewoon moeten afschaffen. De verleiding weghalen.

één supermarkt is inmiddels gevallen voor de schreeuwende menigten, en maakt nu 1 kassa snoepvrij. Resultaat: er wordt nog harder geschreeuwd om ALLE kassa’s jengelsnoepvrij te maken in ALLE supermarkten. Peer pressure in uitvoering.  En dat allemaal omdat wij onszelf niet in toom kunnen houden. Bizar.

Advertisements