Het hek is van de dam. Nergens ben ik meer veilig. Een gigantische bulls-eye lijkt wel pontificaal tussen mijn ogen te zijn getekend. Vluchten heeft geen zin – het babyseizoen is losgebarsten.

Het begon al toen er her en der koppeltjes in onze vriendengroep (en hun vriendengroepen) begonnen te trouwen. Niet heel gek wanneer je vrienden hebt die een paar jaar ouder zijn, en voorlopen op de planning des levens. Overal wordt dan opeens gevraagd “en, wanneer gaan jullie dan eens trouwen?”. Gelukkig vinden mensen het nog niet heel gek als je zegt dat je nog niet aan trouwen denkt. Da’s je eigen keuze, blijkbaar.

Die dingen veranderen zodra het over baby’s gaat. Dan moet je namelijk alles precies weten. Je moet  zo ongeveer een tijdlijn uitgestippeld hebben om dan nog vragen van lieve familieleden te beantwoorden. Want zodra het eerste koppel in je vriendenkring ten slachtoffer valt aan hun eerste kindje – heeft iedereen het recht om jou ook te stalken.

“Hoe zit het met jullie? Al bezig voor het huisje, boompje, baby?”.

Mooi niet dus. Doe mij de huisje-boompje-beestjes maar. Batterijen voor mijn biologische klok staan al jaren op mijn boodschappenlijstje. Tikken doet ie namelijk niet. Schijnbaar is het vreemd dat ik mijn leven ook nog een beetje zelf wil leiden, voordat ik het in het teken van een mini-mensje stel. Carrière voor huiselijkheid? Ook in deze tijd van ‘gelijkheid’ nog een rare houding, zo blijkt.

Ondertussen maak ik dus maar lijstjes. Lijstjes van sociaal acceptabele antwoorden.

“Een baby? Nee, nee, daar beginnen we nog niet aan. Eerst maar eens een vaste baan regelen.”

“Een baby? Ach, dat kan echt nog niet. Dan moeten we eerst een huis kopen waarin dat allemaal kan.”

“Een baby? Eerst maar een sparen voor een mooie bruiloft, want we willen graag eerst trouwen hoor!”

“Een baby? Gadver. Nee. Zo’n monster wil ik echt niet. Ga weg met je baby’s. Ik begin er niet aan. Nooit niet.”

Ok. Die laatste dan misschien maar niet. Al is dat de enige die waar is.

 

Nieuwe blog op: https://universonline.nl/2014/06/16/huisje-boompje-baby/

Advertisements