Ik mis negerzoenen.
Niet zozeer de smaak, of de plakkerige zooi in mijn mond, of de onvermijdelijke laag chocola rond je lippen, maar de negerzoen zelf. Het woord. Het verschrikkelijk racistische en monsterlijke woord.

Ik mis zwarte piet zonder gezeik.
Niet zozeer het feit dat ik graag zwarte mannen in pakjes zie rondlopen, of het feit dat ik andere mensen graag cadeautjes en snoep (aan vooral mezelf) zie uitdelen. Maar gewoon de heerlijk ouderwetse, ongehypete en perfect standaard Zwarte Piet.

Niks kan meer tegenwoordig. Niks mag meer. Mensen kunnen hele studies volgen om te leren hoe ze kunnen zeuren, zeiken en mierenneuken. Mij gaat het compleet de pet te boven. Hoe kun je als persoon nou iets zo verschrikkelijk kwetsend vinden als het al zoveel jaren bestaat dat het al alle mening heeft verloren? Niemand, en dan bedoel ik dus ook echt niemand, dacht aan Zwarte Piet in de zin van racisme, totdat iemand erover begon. Dacht niemand zelfs maar twee keer over na. Het is geen begrip dat hele culturen stuurt, noch tot bepaalde acties inspireert. Als je het mij vraagt dan he.

En nu gaan we zelfs al inhakken op 17-eeuwse namen. Zo ver zinken we inmiddels. Een heel dorp moet zijn naam veranderen, omdat het antisemitisch zou zijn. Arm Castrillo Matajudios. Woon je daar al 50 jaar, moet je opeens je hele dorp een andere naam geven. Omdat mensen het voor elkaar krijgen om aanstoot te nemen aan een naam die ooit is verzonnen door iemand die zelfs niet eens meer leeft.

Hoe eng vinden jullie het idee dat dit soort dingen gebeuren? Ik vind het namelijk ontzettend eng. Want niks is straks meer veilig. Straks bedenkt iemand dat de naam Zoë op de een of andere manier compleet kwetsend is voor een bepaalde minderheid – en word ik gedwongen om opeens over te stappen op Amber. Dan roept er iemand dat broeken te mannelijk zijn en dat onze genitaliën ook rechten hebben. Moeten we allemaal verplicht overstappen op rokjes. Mensen hebben toch ergens een draadje los als ze zo overdreven kunnen reageren op dingen als een dorpsnaam, onschuldige negerzoen of een verkleed persoon?

Hoeveel verder kunnen we hiermee gaan?

 

Advertisements