Waarom zijn de leuke en belangrijke dingen in het leven zo vaak slecht voor je? En belangrijker nog, waarom zijn de goede dingen vaak zo stom en saai? Nee, ik heb het niet alleen maar over het gevecht dat mijn hoofd dagelijks levert met de keuze tussen fast food en vieze groentes. Neenee, ik bedoel het filosofisch, in de breedste zin van het brede denken!

Neem nou gisteren. Ik was de uitverkorene, the one and only, the lucky bastard die voor Univers een lezing mocht volgen over Academic Freedom. Een onderwerp dat alle aandacht verdient, en dat iedereen die ermee in contact staat ook op een bepaald niveau wel aan zal spreken. En toch…onvermijdelijk glijdt de voorstelling na een supersterk begin dan af naar een hoop geneuzel tussen de grote breinen van de wereld. Of zo moet je dan maar denken.

Begrijp me niet verkeerd. Het was een van de meest imposante en verrassende lezingen die ik ooit heb bijgewoond (niet heel verrassend aangezien dit de eerste was die ik bijwoonde buiten mijn normale colleges om). Je kijk op de wereld werd aan de kaak gesteld en voor sommigen (mij incluis) veranderd. Maar de manier waarop…waarom werd het niet gelaten bij een voorstelling waarin een aangrijpende en goed opgezette monoloog werd gebracht. Waarom volgden ze het niet alleen maar op met het onvoorstelbare levensverhaal van een man die meer heeft meegemaakt dan wie ook zou moeten meemaken. Waarom moest er nou worden geëindigd met een slaapverwekkend op-en-neer-geklets over wat er aan de hand is, wat er beter kan en hoe dat gedaan kan worden.

Natuurlijk moet er gepraat worden over dat soort dingen. Het is namelijk onmisbaar en onmiskenbaar belangrijk werk dat er wordt gedaan. Het is alleen zo.. mierenneukerig. En als ik toch ergens slecht tegen kan is het wel kletsen in het niks. Dus dan klem je maar je tanden op elkaar en denk je aan al het slechts in de wereld dat blijkbaar gereduceerd kan worden tot een economische kwestie. Centjes. Het gaat altijd om de centjes. Dag idealisme, hallo kapitalisme. Het is jammer dat goed werk niet net zo makkelijk te betalen is als fastfood.

Advertisements