Soms koop je wel eens een spel dat je compleet weet te verrassen. Brothers: a Tale of two sons is zo’n spel. En dat is niet alleen omdat de gameplay zo anders is dan je gewend bent, of omdat de verhaallijn zo wereldveranderend is.

Brothers is een spel dat weet te raken, zonder dat het hier direct moeite voor lijkt te doen. De opzet is zo simpel als maar kan zijn, zonder saai te worden. Het verhaal is een sprookje, een verhaaltje zoals we ze zo vaak in de boeken hebben gelezen. Twee broers gaan op zoek naar een fabelachtig redmiddel dat hun arme zieke vader kan redden van de dood. Dit doen ze in een wereld die prachtig is gemaakt en zorgt voor memorabele vergezichten.

De gameplay is even wennen. Je speelt in het spel niet, zoals vaak, met een van de broers. In dit spel speel je beide broers, tegelijk. Je bestuurt de oudere broer met links terwijl de jongere reageert op rechts. En dat maakt spelen niet direct gemakkelijk, omdat je dus, soms gelijktijdig, bewegingen moet maken die aan elkaar tegengesteld zijn.

Het is vooral leuk om te zien hoe de twee broers compleet verschillend kunnen reageren op de wereld om hen heen. De karakters spreken in een onverstaanbaar mompeltaaltje maar hun gedrag geeft hen toch een lading persoonlijkheid en emotie mee. Daar waar de oudere broer snel en effectief werkt, zonder veel poespas, kan de jongere broer zich vermaken met elke kleine ontdekking.

Het spel is niet denderend moeilijk of uitdagend maar heeft elementen die het onvergetelijk maken. Het moedigt aan om elk klein onderdeeltje van het spel te bekijken, en nog eens te bekijken (want de broers reageren immers anders op alles om hen heen). De eindscene van het spel is zo onverwachts mooi dat zelfs de hardsten onder ons een traantje zullen moeten wegpinken vanwege de perfectie van dat ene moment.

Het is niet vaak dat ik kan zeggen dat een game uit de XBOX Live Arcade de moeite van het kopen waard is, maar Brothers: A tale of two sons is een echte must-have.

Brothers is te verkrijgen via de Xbox LIVE Arcade, Playstation Network en Steam voor $14.99 (rond de 12 euro)

Advertisements