Het is dat hamsters een gemiddelde levensduur van slechts enkele jaren hebben… anders zou mijn antwoord op de vraag “als welk dier zou jij in een volgend leven willen terugkomen” al direct vaststaan. Stel je toch eens voor, die beestjes verslapen 80% van hun leven zonder dat iemand daar constant over loopt te zeuren. Geen sociale druk voor een fatsoenlijke opleiding, geen buitenschoolse activiteiten of baantjes die alle vrije tijd opslokken…gewoon slapen, wakker worden, eten en weer lekker verder slapen.

Er zijn maar weinig dingen die ik zo graag doe als slapen (en als ik eerlijk ben zijn de overige dingen op die favorieten lijst allemaal minstens zo a-productief). Zo heb ik met Time Management (een begrip dat op dit moment vooral op mijn werk helemaal hip is) nooit veel moeite gehad. Tuurlijk, wanneer het aankomt op de deadline voor een project is het steevast bikkelen in de laatste uurtjes voor het inlevermoment.. maar time managen kan ik op zich prima! Al jaren besteed ik aan het optimaliseren van mijn dagelijkse schema’s om mijn aantal uren slaap te maximaliseren. Ik moet zelfs (heel beschamend, I know) bekennen dat ik volstrekt niet kan functioneren als ik geen 8 uur slaap achter de kiezen heb. En daar waar het met het plannen van schoolprojecten finaal fout gaat… kan ik een middagdutje toch wel vaak binnen het schema passen.

Nu las ik echter laatst een artikel dat waarschuwde voor de vicieuze cirkel waarin je terechtkomt als je te veel slaapt. Nou vond ik het al ver gaan om te zeggen dat je ‘te veel’ kunt slapen… slapen doe ik immers nooit genoeg… maar toen ik verder keek (in de veronderstelling dat de inhoud net zo onzinnig was als die opmerking) moest ik toch een aantal dingen beamen.
Te veel slapen betekent je lichaam laten wennen aan teveel slaap. En een teveel aan slaap betekent dat je lichaam meer slaap nodig heeft; om daaraan te voldoen…wil je te veel slapen. En doordat je te veel slaapt heb je minder energie om de dingen te doen die zich onvermijdelijk opstapelen. Dus dan vlucht je weer terug naar bed omdat er teveel dingen zijn om te doen. Oops. Mijn leven, zomaar even samengevat.

Het kwam er uiteindelijk op neer dat ik me vast heb voorgenomen om minder te gaan slapen en meer van mijn leven te gaan maken… maar intussen is het nu toch echt tijd voor mijn middagdutje en zal dat voornemen nog maar even moeten wachten.

Advertisements