Antropomorfisme : Mijn favoriete woord van het afgelopen blok.
Eindelijk de bevestiging dat ik niet als enige op de wereld de neiging heb om objecten, gebouwen en andere zaken te zien als menselijk.

Nu kende ik het woord natuurlijk al wel (ik denk niet dat je een bachelor communicatie kunt halen zonder dat woord tegen te komen) maar ben ik het pas vanaf dit blok actief gaan toepassen op het leven.
Ik antropomorfiseer nu opeens meer. Veel meer. Ik kan eigenlijk niets meer doen zonder te antropomorfiseren.

Dan sta ik te koken en ben ik me aan het bedenken hoe de rode peper die ik wil gaan gebruiken al stiekeme plannetjes aan het smeden is: “Jaaa, dan neemt ze straks een hap en dan wacht ik tot het allerlaatst.. totdat alle smaak al bijna is verdwenen…voordat ik toesla!” En die peper is in mijn fantasie dan ondertussen veranderd in één of andere monsterlijke slechterik die in zijn (niet-bestaande) handjes wrijft bij de gedachten aan de gevolgen van dat meesterlijke plan.

Of dan loopt mijn PC weer eens vast waardoor deze blog (die ik dus eigenlijk al een keer geschreven had) verdwenen is in het niets. Daar kan ik natuurlijk niets aan doen… nee nee, lieve mensen…. dat is de schuld van mijn computer die een hekel aan mij heeft omdat ik teveel tijd doorbreng met mijn Xbox.

Groentes met meesterplannen, en technologie met een hekel aan de mensheid. Het is misschien vergezocht maar ach, we hebben er toch maar mooi een woord voor verzonnen. En ook al zijn die plannen en emoties er misschien niet daadwerkelijk, is het toch wel zo makkelijk om een zondebok te kunnen maken van iets anders dan jezelf. Dus antropomorfiseert de mensheid lekker verder, en maakt de marketing grof misbruik van onze neiging om dit te doen.

Want lieve mensen ; deze wijsheid zal ik met jullie delen. Wij mensen antropomorfiseren. Marketeers personificeren. Daar waar wij onschuldige burgers mensen zien in alles om ons heen… proberen marketers dit juist aan te moedigen door producten steeds menselijker te maken.
Maar zeg nou eens eerlijk: Wie wil er nou een rode peper kopen die complotteert om je smaakpapillen te vernietigen?

Advertisements