“Je weet dat je het wilt..”

“Pak me..”

“Speel met me…”

Het is onmogelijk om te ontkennen dat er een onmisbare deadline of belangrijk tentamen aan zit te komen wanneer je X-Box je oneerbare voorstellen begint te doen. Belangrijker nog: je weet dat het fout gaat op het moment dat je met hernieuwde liefde kijkt naar je boekenkast die gevuld is met leesvoer waar je al zo’n 300 keer doorheen bent gegaan. En wanneer de 7 seizoenen van Buffy The Vampire Slayer die met schaamte in een hoekje worden bewaard opeens een magnetische aantrekkingskracht krijgen is het overduidelijk. Zoë-Amber, het volgende slachtoffer van SOG (studie-ontwijkend-gedrag, voor de hopeloos achtergeblevenen).

De tijd voor een tentamen of herkansing begint altijd zo hoopvol. Ik, gigantische lijstjesfanaat, start met een grondige analyse van de te bestuderen stof. Dit wordt omgezet in hapklare brokken die volgens een strak en tijdsbewust schema in de schedelpan moeten worden opgeslagen. Vervolgens start ik de eerste dagen met het strikt naleven van dit helse schema in de volle veronderstelling dat je jezelf met discipline en zelfbeheersing kunt transformeren in het toonbeeld van een voorbeeldige studente.

Niet dus.

Voorafgaand aan een tentamen kom ik eindelijk toe aan de spellen die ik tot dan toe nooit heb uitgespeeld. De naderende deadline leidt tot een schonere kamer dan ik ooit tevoren heb gehad. En nu het einde van de studie eraan begint te komen… start de zoektocht naar een nieuw appartement.. begin ik (voor de zoveelste keer) aan het schrijven van een boek…is een onbetaalde stage toch opeens een aantrekkelijke toevoeging voor een cv en moet elke andere activiteit die vooral niks met de studie te maken heeft zo spoedig mogelijk uitgevoerd gaan worden..

Damn you, uitvinder van SOG-gen (en damn you nog meer: mijn gebrek aan zelfs maar het kleinste flintertje discipline). Gelukkig ben ik niet de enige! Toch?!?

Zoë-Amber Wolters (23 jaar) studeert Communicatie en Informatie-wetenschappen (Tekst en Communicatie) aan de UvT en blogt voor Univers.

Advertisements